Word-Up!

Donderdag 5 april was de eindexpositie van Word-Up, graffiti sessies gecoacht door graffitimeesters Jetlag en Gratis. Ongeveer 15 tot 20 jongeren hebben zich 13 weken lang uitgesloofd waarbij ze hulp kregen van professionals.
Op het bedrijventerrein C-Mill kregen ze een fantastische ruimte van Geerd Simonis, waar gister ook de eindexpositie plaatsvond. Voor de gasten werd in de loods, door middel van dranghekken, een pad gemaakt naar de graffiti werken. Onder het genot van een biertje, wijntje of frisdrank en met een relaxte beat op de achtergrond, konden de bezoekers de werken van de jongeren bewonderen. De jongens met hun laaghangende broeken en Vans-schoenen hebben het volste recht om trots te zijn op hun werken. Zeker Tom Hotterbeekx, een van de jongeren die mee heeft gedaan aan de sessies, heeft wel een heel speciale piece neergezet. Zijn vriend Janno Schepers, is op 3 maart omgekomen in een auto-ongeluk op de Zandweg. Ook Janno zat bij de Word-Up sessies. Tom heeft de dag voor de eindexpositie nog een graffiti stuk gespoten waar Janno’s naam op te zien is. Tom zat op de dag van het ongeluk ook in de auto en wilde zo de laatste eer aan zijn vriend bewijzen.

James Jetlag, wiens echte naam Martin Plag is, heeft de cursus begeleid. Jetlag wil met deze cursus de jongeren trucjes leren om hun werk nog beter te doen. Hij leert ze net dat beetje extra waardoor ze een super ‘dope’ piece kunnen neerzetten Hij noemt zichzelf de ‘graffitimeester’ omdat hij dit ook beroepsmatig doet. Jetlag is begonnen met graffiti spuiten toen hij 15 jaar oud was. Nu eenentwintig jaar later heeft hij er nog steeds evenveel plezier in.  Hij verdient zijn geld door muurschilderingen in opdracht te maken. Binnenkort gaat hij beginnen aan het spuiten van het viaduct van de stadssnelweg. “Je komt nu letterlijk niet meer om me heen. Welke kant je Heerlen ook inkomt, je zult me zien.”
Jetlag is onderdeel van Cuttin’ Class. Alvin Schepers vertelt dat Cuttin’ Class de mogelijkheden van hiphop wil showen, het talent wil ondersteunen maar vooral het talent showen. Dit kan bij evenementen en demonstraties. Geen enkel talent blijft ongezien. Cuttin’ Class wil de hiphop-scene regionaal groter maken, ook nationaal. “Spread the hiphop love,” is de boodschap van Alvin.

Dat dit lukt laat stadsdeel coördinator van Heerlen Rob Smeets zien. De hiphop-scene wordt groter en meer gewaardeerd. Smeets wil de graffiti op legale plekken tentoon stellen. De jongeren hebben zelf plekken kunnen aangeven waar ze hun kunststukken willen hebben. Nu komen onder andere in de Limburgerstraat en tegenover het station aan beide kanten graffiti.

Na een tijdje te hebben gewacht, kwam het openingswoord van Barry Braeken, wethouder cultuur van Heerlen. In zijn korte maar krachtige speech vertelde de wethouder dat graffiti nu als kunst wordt gezien terwijl het vroeger een overlast was. In opdracht van Bart Temme, ook van Cuttin’ Class, heeft meneer Braeken zelf een ‘B’ gespoten.

Met deze showcase werd een 13 wekend project afgesloten, een project waar alle emoties samenkwamen. Er is een ‘brotherhood’ ontstaan die ondanks een verlies, niet te breken is.

voor ZwartGoud

Advertenties

One thought on “Word-Up!

  1. hey Loeki,
    Goed stuk over dit onderwerp, de manier van schrijven wordt met het bericht beter. Ga zo door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s